Møt Håvard Skavland hos Skavland Gartneri AS

«Det beste merket er Hitachi.
Driftssikkert og godt!»

Håvard Skavland - Skavland Gartneri AS

Gamle, nye maskiner og mange tomater i skjønn forening hos Skavland Gartneri AS på Talgje!

Bli med til tomatbonden som har gravemaskinkjøring som «hobby»…

Skavland Gartneri AS drives av ekteparet Edle og Håvard Skavland. Skavland Gartneri er lokalisert på øya Talgje i Stavanger kommune, Rogaland. Det er ca. 250 innbyggere på øya. Det er fastlandsforbindelse til Talgje og Finnøy som også er ei stor tomatøy fra Rennesøy via den undersjøiske tunnelen Finnfast.

Håvard er tredje generasjons tomatdyrker. Farfaren til Håvard, Einar Skavland, bygget et av de første veksthusene på Talgje i 1937. Håvard er nummer fire i en søskenflokk på seks. Derfor var det ikke han som stod ført i køen til å overta familiegården. I en alder av 17 år fikk Håvard anledning til å kjøpe et annet småbruk på Talgje med et forholdsvis nytt veksthus på 1 500 kvadratmeter. Denne sjansen grep han, og i 2020 hadde han vært tomatbonde i 25 år. På disse 25 årene har det blitt forandringer og utbygginger på gården. Et imponerende 26 000 kvm moderne veksthus står nå på garden. Edle og Håvard har tre barn, og det å drive med tomater er en livsstil for familien. Det er ikke utenkelig at neste generasjon Skavland også produserer tomater.

Vi tar turen til Talgje – ryktene forteller nemlig at det ikke bare er tomatene som er oransje på gården. «Hobbyen» som Håvard sier selv, er å kjøre gravemaskin, men til å være kun en «hobby» er det en imponerende maskinpark. Det hører med til historien at det hele begynte innen anlegg og etter det er det de siste 25 årene er blitt en kombinasjon av tomater og anlegg.

Den første Hitachi maskinen var en UH0 63, 1985 modell. Den kom til gården i 1988 og har siden den gang vært en skikkelig gårdsgutt. «Den starter fortsatt som ei kule» smiler Håvard.

Men det er ikke bare gamle maskiner på gården. Siste maskintilskuddet kom i fjor i form av en Hitachi ZW75-6, kompaktlaster. «Den fikk jeg jo i vinter og har jeg brukt mye. Spesielt inne i drivhuset – for å laste ut planter og løv. Så den er veldig snedden og sterk – så det blir nok en ny arbeidshest som blir gående» nikker tomatbonden. I tillegg har Skavland en 8-tonner, en ZX135US-6, en dumper og en 30-tonner. Og resten av maskinparken er stadig i bruk: «Her har vi planert en tomt på rundt 30 mål, mye muring og sluttarbeid. Dessuten kan jeg jo også ta litt tilleggs jobber rundt omkring, og ikke minst har jeg to sønner som også er opptatt av anleggsmaskiner. De skal ha stor del av æren for utviklingen her» smiler Håvard, som er sikker på at driften både innenfor tomater og anleggsarbeid er i trygge hender også inn i fremtiden.

Bonden ser også lyst på fremtiden: «Stortinget sier jo at vi skal spise 100 % mer grønt innen 10-15 år – og en stor andel av dette skal være norsk, så da trengs det jo flere drivhus. Men man må jo få økonomi i det hele – så vi må heie frem norske tomater. Dessverre er det slik at kun 35-36 % av tomatene vi spiser i Norge er norske – så det er potensiale. Det er ikke alltid det billigste er best heller» presiserer bonden.

Så da er det nok ikke uaktuelt at flere maskiner vil være oransje fremover heller: «De maskinene jeg har hatt har vært veldig driftssikre, det er jo bare å se på den som er rundet 40 år» smiler tomatbonden lurt.

Vil du vite mer om Hitachi Hitachi ZW75-6?
Ønsker du å prøvekjøre eller få et godt tilbud på en ZW75-6?
Følg oss i sosiale medier

Se video

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search