Allsidig Hitachi Long Reach hos Odd Småge AS

«Resultatet er blitt veldig bra.
Maskinen har overrasket meget positivt!
Erfaringen fra tidligere er jo at det er veldig lite feil.
Det bare går og går.»

Frank Småge
Maskineier, Odd Småge AS

Beltegraver med Long Reach. Super Long Front H20L (SLF) bomlengde er på 11, 8 meter, mens stikkelengden er på 8,3 meter.
2 maskiner i 1 – perfekt kombinasjon!

Allsidig Hitachi Long Reach hos Odd Småge AS

2 maskiner i 1 – perfekt kombinasjon! Denne sommeren ferdigstilte Nasta Spesialproduksjon nok et spennende prosjekt. Entreprenør Odd Småge AS tok nemlig kontakt med forespørsel om å spesial-tilpasse en Hitachi ZX350LC-7. Ønsket var å lage en fleksibel maskin der man kunne variere mellom langt og standard graveutstyr på en enkel måte.

Nå er entreprenøren i Aukra kommune i gang med sin nye spesialtilpassede maskin med Long Reach. Vi tar turen ned til Småge småbåthavn for å se maskinen i aksjon. Det er Frank Småge, deleier i firmaet som denne ettermiddagen selv sitter bak spakene. Selv om Frank ikke sitter så mye bak spakene som han selv skulle ønske, synes han det er veldig gøy. Familiebedriften startet jo med hans egen bestefar, deretter far og nå han selv. Han var en av dem som fikk ideen til ombygging hos Nasta Spesialproduksjon. “Vi hadde jo sett noen rivningsmaskiner som hadde tilnærmet samme løsning – så da kom vi med forslaget om å lage en slik» bekrefter Frank.

På den såkalte Super Long Front H20L (SLF) er bomlengden på 11,8 meter, mens stikkelengden er på 8,3 meter. Beltegraveren er bygget med «Boom Quick Connect» hurtigkobling på bom for bytte mellom SLF og standard graveutstyr. Boom Quick Connect er et Oil Quik 120 hk-feste som er montert på bom som står på basismaskin, og tilsvarende Grind på standard bom og SLF bom. SLF-utstyret parkeres i 2 bukker ved bytte av graveutstyr. Maskin har dessuten en ekstra motvekt på ca. 2,1 tonn. Det er påmontert standard graveutstyret (Klepp KM90 hk-feste og lasteskuffe på 2 000 liter), mens SLF er påmontert Klepp KM60 og en lasteskuffe på 1000 liter. Maskinen har entreprenøren selv døpt til «Armen Lange».

«Tanken var jo at i stedet for å investere i en maskin med fastmontert langutstyr, som vi kanskje har bruk for kun 200 timer i året – som samtidig er viktige 200 timer, så har man nå i stedet en vanlig 40 tonner i tillegg» sier Frank Småge, en av eierne i firmaet. De siste årene har entreprenøren hatt en god økning og er godt fornøyd med siste års resultat.

«Til nå fungerer det veldig bra. Dessuten er det jo en veldig god maskin – vi er veldig imponert over den nye serie 7 – spesielt med tanke på hurtighet og førerkomfort. Dessuten er den veldig fin og presis på hydraulikken». Maskinen har nå fått 140 timer på telleren og prosjektet i båthavnen er i ferd med å ferdigstilles. Så langt har den gått i sjøarbeid, utlegging av sjøfylling, plastring og steinmur i sjø. Det var spenning hos entreprenøren rundt hvordan standardmaskinen kom til å fungere etter ombyggingen og med ekstra motvekt, men det har gått fint. «Det har overrasket positivt, den kan brukes akkurat som en vanlig graver» påpeker Frank.

«Det finnes jo ikke feil på Hitachi. Det som kommer fra Japan er jo bare bra! Det bare går og går.»

Odd Småge AS har i dag cirka 40 ansatte og maskinparken er imponerende stor. Det er en rekke oransje maskiner i parken i dag, i en god og vid rang. Det er heller ikke uten grunn til at den siste «Lang armen» også ble oransje: «Det finnes jo ikke feil på Hitachi. Det som kommer fra Japan er jo bare bra! Det bare går og går. Løsningen fungerer dessuten veldig godt. Vi visste jo også at det var bygget mye bra hos Nasta spesialproduksjon i Larvik. Og det var fint å kunne samarbeide med noen som forsto hva vi ønsket.» Selvfølgelig innrømmer han at det var spenning tilknyttet det å spesialbestille en slik maskin. «Vi var jo spente – men resultatet har blitt veldig bra. Maskinen har overrasket meg positivt. Det å bytte mellom langt og kort utstyr er fantastisk enkelt! Det tar ikke lang tid å bytte. Overraskende positivt! Det er jo rett og slett blitt to maskiner i en! Perfekt kombinasjon for oss!» avslutter entreprenøren med et smil.

Lyst til å vite mer om ZX350LC-7 beltegravere?
Ønsker du å prøvekjøre eller få et godt tilbud på en ZX350LC-7? 
Følg oss i sosiale medier

Se video

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search