Norman Hole - Eier og prosjektansvarlig hos Hole Maskiner AS

«Første Hitachi kom i 1983 - da var det en UH081.
Etter det har vi jo stort sett hatt Hitachi!»

Norman Hole - Eier og prosjektansvarlig hos Hole Maskiner AS

Hole Maskiner med ZX135 på både belter og hjul i serie 7
Hole Maskiner med ZX135 på både belter og hjul i serie 7
Hole Maskiner med ZX135 på både belter og hjul i serie 7
Hole Maskiner med ZX135 på både belter og hjul i serie 7
Hole Maskiner med ZX135 på både belter og hjul i serie 7

Hole Maskiner med ZX135 på både belter og hjul i serie 7!

Fra en UH081 til serie 7 maskiner – et kundeforhold basert på tillit og kvalitet.

Utbyggingen av skolen for Sula kommune begynner å ta form. Maskinselger hos Nasta Ola Vik har nettopp levert Norges første beltegraver ZX135US-7. En av våre mest populære korthekk-modeller som nettopp er lansert i den nye serien til Hitachi har nettopp beltet inn på anleggsplassen når vi tar turen til entreprenøren på Sunnøre.

Og det er ingen hvem som helst som skal kjøre denne beltegraveren. Knut Asle Fløtre er en erfaren mann – både på korthekkere og Hitachi-maskiner. Dette er den fjerde maskinen i denne størrelsen som Fløtre er sjef over. «Jeg hadde tre slike korthekker da jeg jobbet tidligere i Veidekke, og så blir dette nummer fire da» smiler maskinføreren. «Jeg liker dei godt. Det er snertent det som er trangt da. Vi har blant annet vært mye i rehabilitering av bygatene i Ålesund – og da er dette en ideell størrelse. Jeg har i grunn hatt mye Hitachi. Den første nye maskinen var en Hitachi 165 tilbake i 2002. Det har bare blitt sånn. Jeg er godt fornøyd med Hitachi!»

Fløtre har vært på anlegget i omtrent et år nå. Da vendte han tilbake til Hole Maskiner AS etter 13 år. I et år nå har han kjørt Hitachi ZX225USRLC-6 for firmaet på anleggsplassen.

Området som skolen skal bygges på var tidligere en stor myr. «Jeg likte 225´n også godt. Spørs jo hva man skal gjøre selvfølgelig, men her var vi jo nede en 5-6 meter. Og vi kjørte ut 30 000 kubikk med myr og har skutt ut snart 40 000 kubikk med fjell, som vi har fylt ut området med. Da var det selvfølgelig greit med en litt større maskin til den jobben» smiler han lurt.

Men hva tenker han om sin nye serie 7 maskin sammenlignet med tidligere serier? Hitachi har designet sin nye serie først og fremst med fokus på maskinføreren og det er gjort mange endringer i førerhuset sammenlignet med tidligere serier. De positive endringene legger Knut Asle også merke til: «Hun er myk og fin å jobbe med. Man merker jo at den er litt nyere med større hytte og bedre plass. Jeg har god oversikt nå, så jeg er veldig godt fornøyd!».

På et annet prosjekt jobber Thomas Aanning. Han er maskinfører på en annen nyinnkjøpt maskin i firmaet. Han kjører nemlig en splitter ny ZX135W-7 hjulgraver. Han er svært fornøyd med sin nye arbeidsplass. «Jeg liker å kjøre hjulmaskin. Det er så mye variasjon i det. Og det liker jeg. Ofte er jeg jo 3-4 plasser på en dag». Denne dagen står han i et godt trafikkert kryss for å rydde unna en snøhaug som sperrer sikten for bilister.

«Det beste med den nye serien er jo komforten. Du har dessuten mer oversikt og det er fint, spesielt i slike jobber. Det er gode speil og fine kameraer. Så her ser jeg alt! Spakstyringen er også veldig fin – det er kjekt når man jobber på slike typer jobber langs veier»

På anlegget møter vi også Norman Hole, som var tidlig daglig leder i firmaet. Norman er nå prosjektansvarlig i firmaet og sitter på eiersiden. Han er også spent på den nye maskinen i parken. Med en engasjert far i bransjen var det ingen hemmelighet at Norman er oppvokst med maskiner og anleggsprosjekter. Han fikk også fikk interesse for faget og sitter i dag med eierskapet i firmaet selv. Hole er svært teknisk interessert og har en bakgrunn fra tekniske fag. Det er mange prosjekter til enhver tid, og det er uten tvil en svært kunnskapsrik daglig leder vi møter.

I hovedsak er det VA-og tomtearbeid som bedriften har beskjeftiget seg med, men firmaet har nå også fått god erfaring med å bygge om og forsterke verneverdige steinbruer på sin helt egen måte.

Firmaet feirer 75 års jubileum i år, så historien til firmaet er både lang og innholdsrik. Det har vært en stabil drift opp gjennom årene og Norman ser lyst på tiden fremover. Det er dessuten en imponerende maskinpark bedriften har å vise til og Hole har en filosofi bak dette:

«Vi prøver nå å holde oss med nytt utstyr. Jeg ser jo at det nå oftere og oftere stilles krav til blant annet miljøregnskap i prosjektene våre. Vi er dessuten miljø- og ISO-sertifiserte. Dessuten er det jo heller ikke gratis å drifte gamle maskiner heller. Det er klart at tidene har forandret seg og vi må henge med i utviklingen også her. Jeg ser jo at yngre generasjoner også har et helt annet syn på dette – så her er det bare å henge seg på. Man skal jo ikke bli helt fanatisk, men du skal bli fornuftig når det gjelder miljø. Klarer du for eksempel å bruke opp en masse, så skal du gjøre det. Det kan hende det blir litt dyrere, men hvis du slipper å kjøre masse så blir det jo mindre håndtering og mindre transport. Nå vi ser de unge som kommer inn i fylket for eksempel – så tenker de nok litt annerledes enn oss to Ola» smiler entreprenøren lurt og nikker bort mot maskinselgeren.

Men tilbake til de nyeste investeringene: Det er nemlig langt i fra de første Hitachi maskinene hos Hole Maskiner AS. Det var tilbake i 1983, at firmaet kjøpte sin første Hitachi, en UH081. «Det var den tredje som ble solgt i Norge faktisk» tillegger maskinselger Ola Vik. Hole nikker bekreftende og husker kjøpet godt: «En artig historie var at vi forlangte å få med en ekstra stikke fordi vi synes den var så slank og rank – så vi var sikre på at den kom til å sprekke. Så vi fikk faktisk med en ekstra stikke som var mer lik Brøyt-stikken» forteller Norman. «Det morsomste at den stikka kastet jeg i fjor – og den har aldri vært brukt! Den maskinen kjørte vi minst 25 000 timer med. Og etter det kan du vel si at vi vel stort sett har hatt Hitachi».

Og de siste årene er det kommet stadig flere Hitachi maskiner inn i parken. Maskinentreprenøren har serviceavtale på maskinene sine og er godt fornøyd med den ordningen. «Vi har full gass hele tiden her, så vi har egentlig ikke hatt tid til å kødde og styre. Servicebiten har vært veldig bra». Men hovedårsaken til at det som regel blir Hitachi ved nye maskininvesteringer er Hole ærlig på: «Først og fremst har vi hatt en god relasjon med maskinselgerne opp gjennom tidene. Og når det har vært kontraversa, og det har det jo vært til tider, så har vi alltid blitt enige. Begge parter har vært litt misfornøyde – eller fornøyde alt ettersom. Så mitt inntrykk er at alle som har vært på Nanset (tidligere Nasta) har det alltid vært råd å komme til en fornuftig enighet med. Vi har jo testet litt annet opp gjennom tidene, men vi har ikke hatt en god grunn til å bytte for å si det slik. Vi har nok kanskje bygget oss opp en forventning rundt Hitachi om hvor lenge det skal vare og hva maskinene skal levere. At ting ødelegges er jo en ting, og det gjør det jo, det gjør jo alle merker. Men når det er noe som ikke har noe med brukerfeil og lignende å gjøre – så synes jeg Hitachi har vært svære. Så konklusjonen er blitt at vi stort sett har hatt Hitachi da…» avslutter entreprenøren.

Her finner du vårt maskinutvalg
Ønsker du et godt tilbud?
Følg oss i sosiale medier

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search