Møt gjengen hos J. O. Moen!
Fjellstø & Snuinj
Familiebedrift med lang historie
1916 startet firmaet med en enkel båt for sjøtransport. I år feirer de totalt 30 ansatte 60 år som aksjeselskap. Tilbake i 1999 ble selskapet delt opp fire: Anlegg, miljø, et sandtak samt et holdingsselskap. Med en lang historie, kommer det også mye erfaring og kunnskap. Deres slagord Fjellstø & Snuinj – beskriver en bunnsolid og fleksibel gjeng, eller som de selv sier på sine hjemmesider:
«I J.O. Moen har vi alltid stått på og gjort jobben skikkelig. Vi vet hva vi skal gjøre. Vi har gjort det før. Vi gjør det grundig, punktlig og slik vi ble enig om. Vi er til å stole på. Fjellstø. Vi tar utfordringer og arbeidsoppgaver på strak arm. Vi løser oppgavene. Vi sier ja. Vi snur oss rundt. Vi er allsidige, fleksible og tilpasser oss. Selv kaller vi det å være snuinj».
Allsidighet hos J.O. Moen Miljø AS
Selskapet er fortsatt et familieselskap og i dag er det de tre søsknene Kari Merete, Hilde og Jan Arild som står ved roret. Vi besøker først Kari Merete Moen Volle, som er daglig leder i holdingselskapet, samt i J. O. Moen Miljø AS. Det er ingen tvil om at det er stor allsidighet i dette selskapet, da oppgavene er mange og varierte: «Vi har renovasjon for Rauma kommune, driver en gjenvinningsstasjon, transport, oppmaling av hardplast og så videre. I tillegg har vi mellom 5-600 containere som vi leier ut. Så vi er svært allsidige ja» bekrefter Kari Merete.
Allsidig arbeid krever også allsidige maskiner. Fra Nasta har bedriften en ZW75-6 kompaktlaster som har gått i 6 år nå. «Den er rett og slett en liten vaktmester på tomta her» smiler Volle og legger til: «Den brøyter, laster, losser, koster og alt mulig. Så den går egentlig i ett og de aller fleste bruker den her».
Endring og fleksibilitet stiller krav til driftssikkerheten
Kari Merete hadde opprinnelig ingen planer om å gå inn i familiebedriften da hun var yngre: «Jeg så hva som kreves for å ha et privat firma og jeg var egentlig ikke interessert i å gå den veien i det hele tatt. Jeg jobbet og utdannet meg i posten og var der i 24 år. Men så, når pappa skulle pensjonere seg kom spørsmålet om jeg ville ta over miljøbiten. Og da ble det sånn. Nå har jeg jobbet her i 22 år og jeg trives veldig godt. Vi er jo i en bransje som er i evig endring – og det trives jeg med. Dessuten trenger vi flere damer for arbeidsmiljøet sin skyld. Det er bra det kommer flere damer inn i bransjen, for når jeg begynte var vi jo svært få».
Konsernlederen har også en klar filosofi på hva hun forventer av en maskinleverandør: «Det viktigste for oss er driftssikkerhet. Her på plassen skjer det jo noe hele tiden og vi har ikke tid til at ting står stille. I tillegg er det viktig med en sunn økonomi og at man som kunde ikke må vente i lang tid å få hjelp når det virkelig gjelder. Vedlikeholdet må være lett tilgjengelig» bekrefter hun.
Interesse for maskiner
«Det tok nok litt lenger tid for både meg og min søster å bestemme seg for å gå inn i familiebedriften, enn for min bror. Han har jo alltid hatt en interesse for maskiner og utstyr» ler Kai Merete. «Det var derfor ganske naturlig at han tok anleggsbiten».
Det er altså bror, Jan Arild, som er daglig leder i J. O. Moen Anlegg AS. Innen anlegg er det totalt 16 ansatte, inkludert lærlinger. Oppdragene til selskapet er stort sett innen området Rauma-Vestnes, med mye arbeid for kommunen. Vi besøker Jan Arild er han på plass midt i Åndalsnes sentrum, hvor gjengen er i gang med et sårt trengt VA-utskiftning i kommunal regi. «Det blir mange jobber slik som dette. I tillegg driver vi med hustomter, industri og industritomter og hyttefelt – så vi er ganske fleksible her og» nikker Jan Arild.
«Det stemmer nok at interessen min for maskiner er høyere enn hos mine søstre ja. Det er gøy med maskiner, men jeg kjører dessverre altfor lite nå selv» sukker han.
Oransje korthekker
Det er travelt på området hvor gjengen fra J.O.Moen Anlegg AS er i full gang med å bytte ut de gamle rørene med nye. I tillegg har de nettopp skrudd av vannet til beboerne og det er jo aldri populært. «Her nå har vi en ZX225USRLC-7 maskin. Det er en Hitachi som vi fikk i fjor og som vi er godt fornøyd med. Det er jo en korthekker, som tar liten plass selv om ho jo er så pass stor. Den er virkelig ideell for et anlegg som dette. Og dessuten er maskinføreren svært fornøyd med den. Det er jo noe med å holde på de gode maskinførerne» smiler sjefen.
En av disse er Adrian Nikolaisen. Han begynte som lærling tilbake i 2013 og trives veldig godt. Det er Adrian som kjører ZX225USRLC-7 maskinen i selskapet fast. Han byttet både merke, samt gikk fra lang til korthekk når han fikk ny maskin. Likevel er han fornøyd med endringene. «Jeg hadde ikke korthekk før, men jeg angrer ikke på det nei. Korthekk er veldig kurant det – så jeg savner ikke rumpa nei» skyter han inn. «I sentrum og slik er det trangt – så da er det fint med korthekker. Så liker jeg å arbeide på plasser hvor det skjer litt. Det er veldig varierte oppgaver her i firmaet og det trives jeg med!».
Og hvordan har han opplevd det å kjøre Hitachi? «Jeg er fornøyd med Hitachi, det er en god maskin. Den er god på hydraulikken og så er den en veldig smidig maskin» avslutter han med et stort smil, mens arbeidet med å koble vannet til beboerne i Åndalsnes sentrum tilbake fortsetter.