Elektriske anleggsmaskiner

Utslippsfrie anleggsmaskiner

I begynnelsen av 2018 vil Ragn-Sells få sin første elektriske beltegraver fra Nasta Spesialproduksjon. Maskinen ble presentert ved åpningen av deres nybygg på Lørenskog desember 2017.  Dieselmotor og dieseltank er erstattet av en el-motor og batteripakke, samt en masse annen elektrisk infrastruktur, er montert inn i maskinen. Vanligvis vil maskinen kjøre med strømkabel, men batteripakken på høyre side for hytta er stor nok til at maskinen kan kjøres en times tid uten ekstern strømtilførsel. Utganspunktet er en standard Hitachi Zx160 som er konvertert til elektrisk drift (det vil si at dieselmotor er fjernet). El.- motor, omformere og batteri er vannavkjølt. Alle andre funksjoner på maskin fungerer som originalt på maskin. Maskin har kabeltilkobling på overvogn (etter kundens ønske) kan også leveres med kabeltilkobling på undervogn.

Hele ombygningen av maskin er utført hos Nasta Spesialproduksjon i Larvik, vi vil også kunne gjøre tilsvarende el.-konverteringer på andre Hitachi modeller, nye og brukte.

Samtidig med denne produksjonen fikk Nasta også en hyggelig støtte fra Sintef i desember 2017 til et svært spennende forskningsprosjekt:

Nasta er nå en del av Pilot-E prosjektet ledet av næringslivet for å utvikle løsninger for utslippsfri transport på land og fremtidens digitaliserte energisystem. Støtten gis gjennom PILOT-E, den felles finansieringsordningen til Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova. Ett av prosjektene er et samarbeidsprosjekt ledet av Nasta AS ved avdelingen Nasta Spesialkonstruksjon (NSP) i tett samarbeide med bedriftens HMS avdeling. Sammen med sine partnere skal Nasta AS utvikle utslippsfrie løsninger for gravemaskiner.

Utslippsfrie anleggsmaskiner er ikke akkurat hyllevare – de må lages – og til dels finnes opp. Nasta Spesialproduksjon har fått mange forespørsler på utslippsfrie anleggsmaskiner og vi har derfor valgt å hive oss rundt for å utvikle dette!

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Omsorgsbygg, Bellona, Sintef Byggforsk, DiFi, Skanska, Siemens og Nasta. Målet er å lage en stor anleggsmaskin – en gravemaskin på 30 tonn – som ikke slipper ut noe luftforurensing.  Det betyr at den må være elektrisk. Maskinen skal blant annet kunne fungere på byggeplasser i Oslo. Det er en stor utfordring, siden det i dag ikke er mange mega-watt med ledig strømkapasitet på byggeplasser i etablerte og tettbygde strøk.  Her kommer den store utfordringen – og det er her gruppen må tenke utradisjonelt.

Prototypen forventes klar høst/vinter 2018.  Men før det så er det mye jobbing – så nå må vi brette opp ermene!

Vil du lese mer om prosjektet:

http://enerwe.no/miljo/fem-prosjekter-far-statlige-penger-til-a-utvikle-fremtidens-digitale-energisystem/

https://www.ntbinfo.no/pressemelding/nasta-og-sintef-skal-utvikle-utslippsfrie-gravemaskiner?publisherId=7235542&releaseId=16372314

http://www.sintef.no/siste-nytt/nasta-og-sintef-skal-utvikle-utslippsfrie-gravemaskiner/

Vi gleder oss til fremtiden!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0

Begynn å skrive og press Enter for å søke