Maskinfører Helge Leikarnes i front av Hitachi ZX210W-3

«Jeg har jo ikke gjort så mye annet da,
bare kjørt litt lastebil innimellom»

Helge Leikarnes - Maskinfører

Hitachi ZX210W-3
Vikebukt, hvor Busengdal AS og Gjermundnes Naturmurstein AS drifter steinbruddet
Miljøfoto fra Vikebukt

Møt den sprekeste maskinføreren hos Busengdal AS

Helge har kjørt graver i over 50 år – nå vil han ikke bytte inn sin Hitachi ZX210W-3.

Turen går til Vikebukt, hvor Busengdal AS og Gjermundnes Naturmurstein AS drifter steinbruddet. Selskapet Busengdal AS, med sine 130 ansatte, økte i fjor salget med neste 40%. Hoved geskjeften i dette bruddet er salg av naturstein, pukk og grus.

En av disse ansatte, er en meget beskjeden kar, ved navn Helge. Helge Leikarnes kan kjøre maskin. Og han er litt av en ekspert på hjulmaskin. Første gang han kjørte maskin var han 18 år. Nå vil han ikke si hvor gammel han er, men innrømmer at han er over 70 år. «Jeg er en meget beskjeden mann vet du» presiserer han når han lett og elegant hopper ut av førerhuset. Og etter drøyt 50 år som maskinfører trives han fortsatt i bransjen.

«Jeg har jo ikke gjort så mye annet da, bare kjørt litt lastebil innimellom» smiler han. Helge begynte med å dyrke jord og drev eget firma i lang tid. Da kjørte han Brøyt. Nå trives han godt som ansatt i Busengdal, hvor han har jobbet siden 2000. «Det er veldig greit å slippe alt papirarbeidet. Dessuten er det godt å ha fri når man kommer hjem fra jobben!». Og ryktene forteller at den spreke 70-åringen ikke ligger på sofaen når han kommer hjem, men er blant annet en ivrig turgåer i fjellet.

«Jeg har kjørt hjulmaskin nesten hele tiden her» smiler maskinføreren. «Det har liksom bare blitt slik. Men jeg liker hjulmaskiner godt. De er raske å flytte fra sted til sted. Jeg er nok litt utålmodig av meg – og jeg liker at ting går raskt» innrømmer han. «Her laster jeg biler, samt plukker og sorterer stein. Det er viktig å holde unna, for her er det alltid mye som skjer».

Det er en Hitachi ZX210W-3 fra 2008 Helge kjører i dag. Maskinen har han kjørt siden den var et par år gammel og han har ingen planer om å bytte. «Jeg vil ikke ha ny nei. Jeg liker denne». Maskinen har nå godt over 19 000 timer på telleren og det er Helge selv som har tatt service og vedlikeholdet på maskinen.

Og selv om han stadig har testet de andre maskinene i maskinparken, så er det hjulmaskinen som fortsatt er hans favoritt «Jeg har kjørt denne nesten hele tiden. Hitachi er en god maskin, lite tull og driftssikker. Jeg kjenner denne. Lite tull – og den funker. De nye maskinene blir for avanserte for meg. Du må huske at jeg er en gammel man vet du» ler Helge med glimt i øyet. «Får jeg ny maskin – så får jeg heller begynne som servicemekaniker hos Nasta da vet du! Og skru på gamle maskiner».

Men mye tyder på at daglig leder Rolf-Anders Håberg, ikke gir slipp på Helge med det første: «Helge har vært en frontfigur så lenge han har vært her. Dette kan du godt sitere meg på: Han er den sprekeste i firmaet – det vil jeg si! Skikkelig spenstig kar, mange her som er betydelig yngre og som ikke har den helsa han har. Helt fantastisk å ha slike ansatte – de vokser ikke på trær. Og han er dessuten super serviceinnstilt. Han er den første som hopper opp i hytta når kundene kommer».

Og sjefen innrømmer at også hjulmaskinen til Helge har vært god, men han ser at det kan være på tide å bytte den ut i noe nyere. «Vi skifter nok hyppigere ut nå enn hva vi gjorde for 10 år siden her i firmaet. Blant annet har vi jo et litt annet fokus fra våre eiere på å ha nyere maskinpark».

«Vi ønsker jo å fremstå med litt bedre utstyr enn hva vi har hatt før. Dessuten ser vi jo et økt krav til modernisering fra maskinførerne her hos oss også, selv om Helge nok er unntaket der. Helge er nok rett og slett i en helt egen kategori der – som rett og slett kan bli skuffet hvis han får ny maskin» bekrefter Håberg, og legger til:

«Men ikke minst er det jo også et økt krav utenfra, basert på et miljøperspektiv. Når kunder ber om maskinlisten vår – så må jeg jo innrømme at det er et par tre maskiner som ikke er ønskelige å ha der – men de er i full drift – deriblant Helge sin». Og med et sterkt miljøfokus og en uttalt miljøpolicy i selskapet, så blir det spennende å følge med fremover om Helge får ny maskin innen han fyller 80 eller ikke…

Her finner du vårt maskinutvalg
Ønsker du et godt tilbud?
Følg oss i sosiale medier
Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search