Maskinførerlærling Julie Fredheim

«Jeg liker veldig godt Hitachi
- det gjør jeg. Den er fin å kjøre
og det er en fin størrelse.»

Julie Fredheim, maskinfører og lærling

Miljøbilde av ZX290LC-5 hos Vinsrygg Maskin
Miljøbilde av ZX290LC-5 hos Vinsrygg Maskin
Miljøbilde - Vinsrygg Maskin
Miljøbilde av ZX290LC-5 med maskinførerlærling Julie Fredheim hos Vinsrygg Maskin
Miljøbilde av ZX290LC-5 hos Vinsrygg Maskin

«Det er dette jeg vil – så da kjører jeg på!»

19 år gamle Julie Fredheim er ny maskinførerlærling hos Vinsrygg Maskin AS.

I februar begynte Julie Fredheim som lærling hos Vinsrygg Maskin AS. Entreprenøren har god erfaring med å ansette damer og tidligere har vi besøk Mona og Sigrid som begge kjørte beltegravere i firmaet.

Nå er altså enda ei tøff dame på plass i firmaet. Og til å være kun 19 år – har Julie store fremtidsplaner for både lastebil lapp og skyte papirer etter endt lærlingtid. Så motivasjonen er det ingenting å si på.

Men først skal hun altså gjennom en 3-årig arbeidsperiode hos Vinsrygg Maskin AS. «Jeg gikk første året på bygg og anlegg og andre året gikk jeg tømrer linja og det fant jeg ut ble helt feil – så nå gikk jeg for 3 år som lærling i stedet for. For det var jo maskinkjøring jeg synes var gøy!».

Ofte er det slik at man følger i foreldres fotspor, men slik var det ikke for Julie. Hun har ingen i bransjen i nær familie, så inspirasjonen har nok kommet fra andre plasser.

«Jeg synes det er kjekt å gjøre noe som ikke så mange andre gjør» smiler Julie. «Jeg tenkte at jeg skal kjøre mitt eget løp og gjøre noe som ikke så mange andre gjør».

Men hvordan ble det? «Det er helt fantastisk! Jeg har bare opplevd positive ting siden jeg kom hit. Jeg forhørte meg jo litt med noen jeg kjente som jobbet her, så jeg visste jo at det var en solid bedrift».

Selv om hun ikke har jobbet så lenge, har hun vært med på en rekke ulike prosjekter. Dessuten har hun testet ulike maskiner, men ikke helt funnet en favoritt: «Jeg trives i det meste. Selv om jeg har kjørt mest hjullaster, så trives jeg godt i graver også. Egentlig har alt vært like kjekt. Jeg har jo prøvd veldig mye forskjellig, men jeg liker godt Hitachi altså» nikker hun bekreftende.

«Denne 8-tonneren har jeg brukt til snø fjerning blant annet. Den har vært fin å kjøre og det er jo en fin størrelse – så det har gått helt fint. Vi har hatt jobber på ulike plasser, men for det meste i Stryn kommune!».

Hva er den største forskjellen på kvinnelige maskinførere tenker du? «Fordelen med å være jente i bransjen er kanskje at vi er litt mer skeptiske av natur og tar det litt mer med ro. Det kan jo være en fordel! Tar man det med ro, så går det som regel bra. Det er kanskje vi damer litt flinkere til?» tenker Fredheim.

Hva vil du si til andre jenter som vurderer å bli maskinfører? «Det er klart at man bør tenke litt gjennom hva slags type bedrift man ønsker å jobbe for. Her hos Vinsrygg trives jeg godt! Her er alle veldig flinke til å hjelpe til å jobbe i team. Det er klart dette er en mer «gutte ting» – men det bør jo ikke være så stor forskjell. For å være helt ærlig tenker jeg ikke noe over det».

«Det er dette jeg vil så da kjører jeg på! Og blir det tunge løft så har vi alltid folk som hjelper til – så det har aldri vært et problem. Det er jo ingen store forskjeller ellers. Det er jo et mannsdominert yrke – som egentlig mange flere kvinner burde klart!» avslutter den unge, men reflekterte maskinføreren.

Her finner du vårt maskinutvalg
Ønsker du et godt tilbud?
Følg oss i sosiale medier
Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search