Hitachi ZX130-6 Braute Maskin AS

«Ikke for stor
og ikke for liten!»

Hitachi ZX130-6 Braute Maskin AS
Hitachi ZX130-6 Braute Maskin AS

Ikke for stor og ikke for liten!

Braute Maskin AS holder til på Ørskog i Møre- og Romsdal. Firmaet ble aksjeselskap i 1989 og er nå på vei inn i et generasjonsskifte. Siste Hitachi-maskin inn i parken hos familiebedriften var en Hitachi ZX130-6.

Braute Maskin AS består i dag av totalt 20 ansatte – deriblant far Gunnar, onkel Terje som er daglig leder og brødrene Toralf og Ingar. De to sistnevnte brødrene eier 25 % av firmaet hver seg. Vi møter en av «arvtaker» Toralf Braute, som er sønn av firmaets styreleder, Gunnar Braute. «Gamlingene er fortsatt med – men vi yngre tar vel over mer og mer nå etterhvert. Vi har vært med gjennom hele livet og her blir vi» smiler Toralf lurt når vi møter entreprenørene. Begge brødrene har fagbrev som anleggsmaskinfører og har fullført teknisk fagskole i Ålesund og er i dag sterkt involvert i driften. Ingar kjører for det meste lastebil og prøver etter beste evne å ha kontroll på firmaet sine 6 lastebiler.

Det er stort sett hustomter, grøfter og VA-anlegg bedriften har spesialisert seg på. Oppdragene ligger i Ålesund-området og omegn. Maskinparken består av en rekke ulike maskinmerker, men mange av dem er Hitachi.

«Det er et totalregnestykke som avgjør hva vi kjøper. Både kjøpspris, driftskostnader og annenhåndsverdi er alt med i vurderingen hver gang. Og så må det fungere! Vi har alt på serviceavtale. Når man kjøper nytt – så er det jo sannsynlig at det varer lenger også. Nå er det kun hjulmaskinen som er en serie 5, resten av Hitachi-maskinene i parken er serie 6. Jeg må jo si at hjulmaskinen har holdt seg godt og vært så og si feilfri» påpeker Toralf.

Siste Hitachi-maskin inn i parken hos Braute Maskin AS var en Hitachi ZX130-6. Denne maskinen er det Martin Vestre som kjører. Han begynte i firmaet som ekstraarbeider på kveldstid i niende og tiende klasse, deretter ble han læring og fullførte 2 års læretid i firmaet. Med bestått fagbrev som maskinfører har han nå fått egen maskin. «Jeg trives veldig godt. Det er en bra gjeng med folk her. Jeg har alltid hatt lyst til å kjøre gravemaskin – det var guttedrømmen. Det er faktisk ingen i familien som er i bransjen, men jeg er veldig fornøyd med valget mitt!» smiler Martin.

Vestre er fast maskinfører på 130´n. Han fikk maskinen bare et par måneder etter den var helt ny. Han har testet både andre merker og maskinstørrelser, men trives godt med maskinstørrelsen han kjører i dag: «Maskinen er ikke for stor og ikke for liten. Til slike hagejobber og asfalteringsjobber er ho fin». Det er ingen tvil om at han tar vare på utstyret. Maskinen er skinnende ren når vi tar turen, til tross for at maskinen nærmer seg 1000 driftstimer.

«Jeg er veldig godt fornøyd. Det jeg liker med Hitachi er at man sitter skikkelig. Det er flere muligheter for å justere setet. Jeg liker at det ikke er så lang vandring på spakene. Og så er den fin på hydraulikken. Jeg sitter behagelig og det er greit med plass» smiler maskinføreren før han hopper tilbake bak spakene.

Vil du vite mer om Hitachi ZX130-6 ?
Ønsker du å prøvekjøre eller få et godt tilbud på en beltegraver?
Følg oss i sosiale medier

se video

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search