Braathen Lanskapsentreprenør - ZERON ZE160

«Bortsett fra kabelen – så er det jo
som å kjøre en dieselmaskin»

Braathen Lanskapsentreprenør - ZERON ZE160
Braathen Lanskapsentreprenør - ZERON ZE160

«Maskinene funker som de skal
og vi er veldig godt fornøyd
med oppfølgingen»

Braathen Lanskapsentreprenør - ZERON ZE160

Utslippsfrie gravemaskiner hos Braathen Landskapsentreprenør

Det er strålende vårvær i Oslo. På Holmen i Vestre Aker bydel finner vi maskinfører Magnus Lillenes i en Zeron ZE160, utslippsfri gravemaskin fra Nasta. Han er i gang med VA-arbeid for boligfeltet i Lybekkveien.

«Jeg var mer skeptisk til elektriske anleggsmaskiner, enn hva jeg er nå. Eneste forskjellen er jo kabelen. Jeg merker jo egentlig ikke noe stor forskjell – med unntak av kabelen da» smiler maskinføreren.

Magnus har kjørt maskin i ti år, men han har bare jobbet hos landskapsentreprenøren i et halvt år og det er første gang Magnus kjører Hitachi. «Jeg trives i Hitachi, passer meg godt. Den er veldig fin i hydraulikken, så det er mye bra med den» nikker maskinføreren. Han synes arbeidsgiveren har en spenstig satsing når det gjelder utslippsfritt: «Dette er jo veien det går» legger han til.

Braathen Landskapsentreprenør AS består av tre operative avdelinger; Infrastruktur, Anlegg samt Skjøtsel & Vedlikehold. Totalt er de 150 faste ansatte, samt cirka 200 i sesong. Omsetningen ligger på rundt 300 millioner. En av dem som har jobbet mye med den utslippsfrie satsningen innad i firmaet er Kai Vegar Østnes. Han er avdelingsleder for infrastruktur i firmaet.

Denne avdelingen jobber med vann og avløp samt infrastrukturprosjekter innen bane og vei. Nå har firmaet nylig investert i en kroklastebil som er utslippsfri, to elektriske Zeron ZE160 beltegravere samt at også diverse annet utstyr er på vei inn til entreprenøren.

«Jeg ser jo at elektriske løsninger vil være en stor del av fremtiden for anleggsdrift i Oslo, og kanskje store deler av Østlandet også. Vi var nok en av de første som investerte i dette og vi kjøpte rett og slett to med en gang. Foreløpig har vi godt med arbeid til dem. Vi synes maskinene funker som de skal. Som forventet og vi er veldig godt fornøyde med oppfølgingen fra Nasta» sier Østnes.

Zeron ZE160 er en ombygget Hitachi ZX160LC-6. Maskinstørrelsen er en svært populær servicemaskin med en egenvekt på drøyt 18 tonn. «Vi synes størrelsen på ZX160 har vært ideell for dette prosjektet og dette formålet. De beste oppgavene for en slik maskin er nok store grøfter som her». 

Avdelingslederen har også tenkt grundig igjennom valg av maskinførere på sine elektriske anleggsmaskiner; «Vi tenker mye på hvem vi setter bak spakene på en slik maskin. Det er jo et dyrere arbeidsredskap enn en vanlig maskin. Dessuten trenger man rolige personer som tar ansvar. Det er klart at det å grave med en maskin som er koblet til en kabel stiller krav til at man også er tilpasningsdyktig og god på å organisere arbeidet».

Både på den elektriske lastebilen og på våre elektriske anleggsmaskiner har sjåførene i firmaet tatt ansvar og er positivt innstilt til å kjøre utslippsfritt.

«Det er også viktig å planlegge for elektrisk drift – du kan ikke planlegge et anlegg for diesel og bytte ut med elektrisk. Det viktigste er å tenke på tilgang til strøm. Her henter vi strøm fra trafoen i kjelleren på bygget ved siden av for eksempel».

De store blå containerne som leveres med Zeron maskinene fra Nasta inneholder nemlig ikke dieselaggregat, som mange tror, men et tilkoblingsskap og et system for kabelinntrekk.

Det avanserte tilkoblingsskapet er et hjelpemiddel for alle elektriske Zeron maskiner med strømuttak på undervogn og løser problemet med at kabelen ikke blir liggende i veien ved graving og annet anleggsarbeid. Et auto-inntrekksystem trekker kabelen automatisk inn dersom kabelen slakkes eller maskinen rygger.

På denne måten vil ikke kabelen ligge på bakken eller på annen måte ligge i veien for maskinens fremdrift, se videoen og les om Zeron cabelcontainer her. Løsningen er tilnærmet helt vedlikeholdsfri og gjør driften for maskinføreren svært enkel.

«Kabelløsningen fungerer veldig, veldig bra. Jeg var skeptisk i starten, men det har gått veldig fint. Dessuten har vi en dedikert grunnarbeider ute som tar ansvar for å passe på kabelen og holder det rent og ryddig rundt både kabel og container. Vi har jo 50 meter kabel og den er enkel å rigge opp og flytte og det opplegget fungerer fint for et prosjekt som dette» avslutter Østnes.

Vil du vite mer om våre elektriske gravemaskiner?
Ønsker du å prøvekjøre eller få et godt tilbud på en elektrisk gravemaskin?
Følg oss i sosiale medier

se video

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search