Daglig leder Martin Nordbø

«Når det gjelder drift og vedlikehold
så kommer Hitachi best ut!
Det er minst klatt med dem!»

Martin Nordbø, daglig leder
Nordbø Maskin AS

Nordbø Maskin i skinnende sol
Daglig leder Martin Nordbø og maskinselger Bjarne Bøe
ZE85 hos Nordbø Maskin AS
Nordbø Maskin AS med Utslippsfrie investering
ZE85 maskinen hos Nordbø Maskin AS
Zeron ZE85 i Stavanger sentrum

Elektrisk stemning med den nye ZE85 maskinen hos Nordbø Maskin AS

Lave driftskostnader og lite klatt på Hitachi maskinene i Stavanger

Solen skinner, og det er kaldt i Stavanger sentrum. Maskinselger Bjarne Bøe har tatt turen til Langgata hvor entreprenør Nordbø Maskin AS har plassert sin siste utslippsfrie investering, en ZE85. Den nye maskinen er en av totalt tre utslippsfrie maskiner på prosjektet.

Fremtidens maskiner rydder bort gamle rør

Midt i Stavanger sentrum er den nye ZE85 i gang med en saneringsjobb, hvor vann og avløp, noe helt tilbake til 1800-tallet skal skiftes ut. Det skal også klargjøres for det nye Nytorget. Det er en stor ombygging og prosjektet startet allerede i fjor sommer. «Vi er i et område hvor det er mye gammelt «snadder» ned i bakken her ja» ler daglig leder og eier i Nordbø Maskin AS, Martin Nordbø. «Så det var så absolutt på tide med en utskiftning her. En del av forespørselen gikk på utslippsfrie maskiner. Fordelen med Stavanger kommune er at de er realistiske i sine forventninger. Vi har en veldig god dialog med dem. De har forståelse for hva som finnes. Vi bør være tydelige på at dette fortsatt er på forskningsstadiet. Men vi vil prøve å få det til. Så lenge byggherren forstår våre utfordringer så er vi langt på vei».

70-80 % av omsetning til entreprenøren kommer fra stat og kommune – og det er ingen tvil om at entreprenøren setter pris på det gode samarbeidet. Men han har også tanker om mulige løsninger videre: «Jeg tipper at vi i fremtiden ser en blanding av flere energikilder. Noe vil fortsette på strøm, men også hydrogen er en spennende kilde til energi. Men jeg er helt sikker på at det er kommet for å bli ja, men det må begynne hos stat og kommune».

Erfaring med utslippsfritt

«Nå har vi tre ulike elektriske maskiner her på prosjektet, fra tre ulike leverandører. Den største utfordringen slik jeg ser det, er driftstid. Den er ikke optimal på noen av merkene vi har her ennå, når det kommer til utslippsfritt. Dermed blir infrastrukturen på prosjektet svært viktig. Det er rett og slett en forutsetning for å lykkes med slike prosjekt» sier Martin. l Langgata tar man nå hovedstrømmen fra en stor trafo-stasjon oppe i gaten og legger kabelen ned langs anlegget, samtidig som de mobile byggestrøm-skapene flyttes etter. «Det har fungert godt. Så har vi en booster i tillegg som vi bruker til ladning i lunsjen og lignende. Vi har også bestilt en til. Så med den ekstra boosteren, nærmer vi oss en vanlig arbeidshverdag, som med en dieselmaskin Vi kan også kjøre direkte på kabel selvfølgelig, men det er foreløpig ikke brukt så mye på dette prosjektet».

Det er dessuten en tredje faktor som er viktig for å lykkes med utslippsfrie prosjekter ifølge entreprenøren: «Man må velge maskinførere som er løsningsorienterte. Ola, som kjører denne ZE85 maskinen er en kjempegod maskinfører for han prøver. Og han er kjempefornøyd. Bortsett fra ladningen, så fungerer jo maskinen som en helt vanlig 8-tonner» nikker sjefen, før han skyter inn: «Jeg er virkelig for å prøve nye ting og mener at man må sitte litt foroverlent for å komme videre. Men man må begynne med de rette prosjektene på de rette stedene. Men jeg er også glad i gamle ting. Jeg er blant annet med på å restaurere Brøyter og Åkermann, så noen vil kanskje si at jeg er en mann med dobbeltmoral her» ler Nordbø.

Full kontroll på maskinparken

Entreprenøren har en imponerende maskinpark, med de fleste merker representert. Likevel har sjefen selv full oversikt og har faktisk et eget system for å måle effektivitet. En gang i året har han en internrevisjon på alle maskinene. Her oppsummeres alt fra dieselforbruk, verkstedtimer både internt og eksternt, deler, leasingleie og førerlønn. «Det er ganske interessant. Vi har dedikerte maskinførere som vedlikeholder maskinene godt. Vi hører jo derfor mye på hva maskinførerne ønsker selv, men jeg ser jo av tallene at Hitachi kommer best ut når det gjelder drift og vedlikeholdskostnader. Det er lite klatt med dem rett og slett! Og så har vi et veldig godt samarbeid med Haugsland, som er Nasta sin ettermarkedspartner i Rogaland. Hitachi er jo et fantastisk bra produkt og så har dere en veldig hyggelig selger da – det må du også få med!» ler han.

30 års erfaring i anleggsbransjen med flinke folk

Firmaet Nordbø Maskin AS var 30 år i fjor og har sine røtter opprinnelig i Kvitsøy. Martin startet selskapet sammen sine to brødre i 1993. Deres far var bonde, så ingen av dem var fremmed for maskiner. Første maskinen var en Åkermann H3B og en H7. «Brødrene mine er nå ute og kjører gravemaskiner, og foretrekker det. Mens jeg alltid har tatt meg av det administrative driften. Vi har vært veldig heldige og hatt lojale ansatte opp gjennom alle disse årene» smiler han. Og det er ingen tvil om at Norbø gir store del av æren for fremgangen. I dag er det 148 ansatte i firmaet og i tillegg sitter Martin også i hovedstyret i MEF. «Jeg har ingen problemer med å fylle dagene nei» ler han.

«Noe jeg kanskje brenner mest for er ungdommene våre i dag. 16-17 åringer i dag har det tøft med både krav og skolesystem. Vi har satset mye på de som kanskje faller litt utenfor systemet. I dag tar vi inn cirka 7-8 lærlinger her i bedriften og samarbeider godt med skolene her i distriktet. Dessuten har vi også ansatt mange dyktige damer i firmaet. Så kort oppsummert er vi en variert og fleksibel gjeng som jobber godt sammen». Dessuten er det ingen tvil om at bedriftslederen trives i anleggsbransjen: «Miljø er viktig – ikke bare hos oss – men hele anleggsbransjen! Det er en fantastisk bransje å jobbe i. Lite drama og lite styr. Dessuten byr prosjektene til tider på utfordringer – og det liker jeg svært godt» avslutter han med et stort smil rundt munn.

Her finner du vårt maskinutvalg
Ønsker du et godt tilbud?
Følg oss i sosiale medier
Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search