Qmatec Hitachi ZX350-7

«Helt perfekt maskin
for vårt formål!»

Qmatec Hitachi ZX350-7
Qmatec Hitachi ZX350-7

Helt perfekt maskin for vårt formål!

Vi tok turen til Vinje og Qmatec Drilling AS for å være med da deres hittil største prosjektet var på vei ut til kunde. 4530XLR er en spennende nysatsing fra Qmatec, der selskapet har utviklet en gravemaskinbasert rigg for håndtering av 12m borerør. Gravemaskinen som bygges om er en Hitachi ZX350-7.

Qmatec Drilling har fabrikk i Vinje i Telemark og produserer borerigger som brukes verden over til boring for fundamentering, vanntilførsel og energiutvinning. Bedriften har 50 års erfaring i faget, og er i dag en av de ledende leverandørene på området. 

Daglig leder Kjell Arild Grønås og hans 30 faste ansatte – pluss 4-5 innleide, har hatt stort fokus på innovasjon, sikkerhet og kvalitet. Et godt renomme i bransjen og pur entusiasme har sørget for gode resultater de siste årene.  

Vi tok turen til Vinje for å være med da deres hittil største prosjektet var på vei ut til kunde. 4530XLR er en spennende nysatsing fra Qmatec, der selskapet har utviklet en gravemaskinbasert rigg for håndtering av 12m borerør.

Boremasten er en videreutvikling av teleskopmasten som i dag benyttes på Qmatec sine 1130TST rigger. Rotasjonsenheten som benyttes er Qmatec sin helt nyutviklede 45000Nm enhet med 3 gir. Hele maskinen opereres fra fjernkontroll, og er utstyrt med elektronisk sikkerhetsbur for å beskytte operatøren under boring. 

Qmatec har valgt å designe en maskin med kapasitet inntil Ø610 rør, og med større rotasjonskrefter og mer opptrekks kapasitet enn konkurrerende løsninger.  Boresystemet er designet for å samspille med en Hitachi ZX350-7 beltegraver. Samlet totalvekt maskin og borerigg er 52 tonn (opprinnelig vekt på Hitachi bæremaskin er 38 tonn). 

Den første maskinen som beltes ut porten skal til Foundation Drilling Sweden AB, som også har vært en viktig partner under utviklingen av maskinen. Den svenske bedriften opererer i dag med flere gravemaskinbaserte rigger, men ingen med kapasitetene til 4530XLR. Qmatec har også solgt en tilsvarende modell til Entreprenørservice AS for levering denne våren. Det Skanska-eide selskapet har stor erfaring fra fundamenteringsboring og rigger fra Qmatec (510TS, 810TST og 1130TST).

«Hitachi ZX350-7 har vært helt perfekt til vårt formål. Fordelen med å bruke gravemaskin som basemaskin er først og fremst rekkevidde. Dessuten har man rotasjonsmuligheten, som gjør for eksempel mating av rør mye enklere. Fordelen med å kunne håndtere 12 meter rør gir økt effektivitet og lavere kostnader. Etterspørselen har frem til nå vært størst i Sverige, men vi har det siste året sett merket oss en betydelig interesse for dette i Norge også».

Dette er den første av flere gravemaskiner som Nasta AS har levert til Qmatec Drilling. «Samarbeidet med Nasta har bidratt til at denne integrasjonen har gått nærmest sømløst, og prosessen har fungert svært godt. Vi visste at Hitachi er et kvalitetsprodukt, kjent for god driftssikkerhet. Når Nasta også har egen avdeling for skreddersøm med førsteklasses teknikere, så var dette vårt klare førstevalg til samarbeidspartner. Det har vært viktig for oss å samarbeide med noen som er vant med å jobbe spesialprodukter – da blir det også enkelt å forholde seg til hverandre», avslutter Grønås.

Vil du vite mer om Hitachi ZX350-7 ?
Ønsker du å prøvekjøre eller få et godt tilbud på en beltegraver?
Følg oss i sosiale medier

se video

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search