Møt Hanne, lærlingen hos Aco Anlegg som kjører Hitachi ZX250LC-6

«Det er en sterk maskin til å laste ut salver og for rensning.
Kvikk og god rett og slett. Det fungerer godt.»

Hanne Nastad
Lærling i fjell- og bergverksfaget
ACO Anlegg AS

Hitachi beltegraver med boretårn hos Aco Anlegg!
Hitachi ZX250LC-6 beltegraver med boretårn!

Møt Hanne:
Lærlingen hos ACO Anlegg som kjører Hitachi ZX250LC-6 med boretårn!

ACO Anlegg ble etablert i 2006. Konsernet hadde en omsetning i 2020 på cirka 230 millioner kroner, og er lokalisert på Vadset i Ålesund kommune. I dag er det cirka 85 ansatte i bedriften hvor av 8 er lærlinger. Vi tok turen til Mauseidvågen i Sula på Sunnmøre for å møte en av dem: Hanne Nastad – som for tiden kjører en Hitachi ZX250LC-6 med boretårn.

Hanne Nastad begynte som lærling i fjell- og spregningsverksfaget i juni. Det hele var kanskje ikke så tilfeldig. Hun har nemlig en far i anleggsbransjen, som igjen overtok firmaet etter sin far, Hannes bestefar. Hun er en av tre søstre – og mens de to andre valgte å jobbe i barnehage – valgte hun altså selv å følge i farens fotspor. «Jeg har det nok litt i blodet ja» smiler hun. «Jeg valgte nok litt bevisst å ikke begynne i familiebedriften. Det er fint å få litt ekstern erfaring også».

Maskinføreren hadde heller ikke noe problem med å få lærlingplass: «Jeg søkte litt ulike steder og så fikk jeg svar veldig raskt fra ACO Anlegg. Tror faktisk de svarte meg dagen etter. Da tilbød de meg utplassering – og etter et par uker fikk jeg tilbud om fast plass» bekrefter hun og er fortsatt fornøyd med valget.

Gjennom skoleperioden har hun testet de fleste maskiner, men det er selve boring og sprengningen hun foretrekker. «Det er det som er mest artig ja. Men alt omkring det er jo interessant. Jeg foretrekker nok litt utstyr på maskinen. Jeg har fått prøvd litt forskjellig i firmaet, men de siste ukene har jeg vært her, på dette prosjektet med denne maskinen. Jeg er jo helt ny på dette – så det er jo litt uvant» ler hun. Men det ser ut som hun har full kontroll når hun hopper inn i førerhuset på en av firmaets nyeste Hitachi maskiner. Hanne opererer nemlig en Hitachi ZX250LC-6 maskin med boretårn i forbindelse med prosjektet vi møter henne på. Totalt har selskapet cirka 70 mobile enheter, med gravemaskiner fra 1 til 50 tonn, men hvor hovedvekten er på rundt 25 tonn. Av disse kommer 6 gravere, en Bell-dumper og to Hamm valser, maskinparken deres fra Nasta.

Vi er selvfølgelig også nysgjerrig på hva den ferske maskinføreren tenker om maskinen hun kjører i dag? «Jeg har jo ikke kjørt så mye, men mitt inntrykk er at det er en veldig god maskin. Den er god til det vi har bruk for, som lang rekkevidde på boring for eksempel. Dessuten har den bra kapasitet. Det er en sterk maskin til å laste ut salver og for rensning. Kvikk og god rett og slett. Det fungerer godt. Dessuten har jeg jo mange læremestere rundt meg her».

Det er ingen tvil om at hun trives og liker utfordringene hun har fått: «Jeg trives veldig godt. Det er veldig fint i ACO at man får utfordringer med en gang. Man blir liksom ikke blitt stående i grøfta i et år før du får prøvd deg. Men noe variert er det jo – men det er jo bare fint!» bekrefter lærlingen. «Dessuten er vi flere damer her, og flere av oss er ute på anlegg. Jeg har ikke noe problem med å være eneste jente. Jeg kommer som regel bedre overens med gutta enn med jentene. Det begynner jo å bli mer vanlig og det er stadig flere som ser mulighetene heldigvis» tillegger hun.

Det kan virke som om Hanne har havnet i en bedrift som har gjort et bevisst valg mot rekruttering av damer til bransjen. Daglig leder i ACO Anlegg, Tarjei Rødset, bekrefter at selskapet har totalt 8 damer ansatt i dag; 3 stykker på kontor, en på prosjektledelse, en på stikning og tre stykker i produksjon. «Jeg er veldig opptatt av å få flere kvinner inn i ACO, og i bransjen generelt» påpeker han. «Vår erfaring er at dette er svært positivt. Det gjør «noe» med arbeidsmiljøet – i positiv forstand. Gutta blir litt mer «skikkelig». Det virker også som om guttene også setter pris på det. Samtidig er mitt inntrykk at jentene generelt er litt flinkere til å ta vare på utstyr og maskiner».

Men sjefen er ennå ikke fornøyd: «De 8 damene utgjør i underkant av 10 %. Vi har gjort en styrebeslutning om å ligge på minimum 20 %, så vi har fortsatt et stykke å gå, men vi er på vei» avslutter han.

Så da blir det spennende å følge Hanne og ACO anlegg AS videre satsninger i årene fremover!

Lyst til å vite mer om beltegraveren ZX250LC-6?
Ønsker du å prøvekjøre eller få et godt tilbud på en ZX250LC-6? 
Følg oss i sosiale medier

Se video

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search