Kent Anders Jensen, anleggsleder i Tveter & Lund AS

«Vi ønsker jo å ha en grønn profil.
Og det har vi jo så absolutt nå»

Kent Anders Jensen, anleggsleder i Tveter & Lund AS.

Per Anders Lund, daglig leder i Tveter & Lund AS

«Jeg er jo fornøyd
– så hvorfor skal jeg bytte da?»

Per Anders Lund, daglig leder i Tveter & Lund AS.

Zeron ZE85 hos Tveter & Lund AS

Spenstig satsning av Larviks firma med utslippsfri anleggsmaskin på plass i prosjekt i Porsgrunn.

Per Anders Lund, daglig leder i Tveter & Lund AS, har handlet med Nasta siden 2003. Men den siste handelen skiller seg litt fra de andre. Firmaet har nemlig, som første firmaet i distriktet, satset grønt og investert i en ny Zeron ZE85. En elektrisk 8-tonner fra Nasta. «Det er en Hitachi – påstår de i alle fall» ler Lund.

«Totalt i firmaet har vi vel nå 40 års erfaring med Hitachi. Så det er jo blitt noen maskiner og vi kommer til å kjøpe flere maskiner fra Nasta. Jeg er jo fornøyd – så hvorfor skal jeg bytte da? Det er jo det det går i – det skal funke og det har fungert veldig bra hittil! Det er det jeg alltid har sagt, at servicen er det viktigste. Og god service får vi hos Nasta».

Firmaet Bjørn & Øyvind Tveter AS skiftet både navn og profil i 2020 til Tveter & Lund AS. Det er i dag 48 ansatte i firmaet pluss en del innleide og Per Anders er godt fornøyd med ordrereserven. Firmaet er nylig ISO-sertifisert og har vært Miljøfyrtårn i mange år allerede. Men nå er den grønne satsningen tatt et skritt videre. En ombygget Hitachi – under varemerket Zeron (Zero by Nasta) som er nettopp blitt en del av maskinparken.

Den nye elektriske 8-tonneren har gått en drøy ukes tid når vi tar turen ut til maskinen for å høre hvordan opplevelsen har vært med firmaets første helelektriske gravemaskin. Maskinen finner vi i arbeid langs Sverres gate, en av mange gater i Porsgrunn, som er med i rammeavtalen bedriften har med kommunen med VA-arbeid og fortauer. Arbeidet er en del av en 4 års kontrakt som firmaet nå håper på å få fornyet.

Det er full aktivitet på området og en rekke journalister er også på plass for å dokumentere den litt uvanlige investeringen til Vestfold-bedriften. Tveter og Lund AS sin første elektriske gravemaskin får med andre ord god oppmerksomhet. Det er ingen krav fra kommunen i området i dag – så den grønne satsningen kommer fra entreprenøren på eget initiativ.

Og det er knyttet spenning til handelen – selv fra daglig leder: «Jeg er jo spent på om vi får brukte den slik vi tror. Og om vi får betalt på miljøsiden, det er det neste. Vi må først og fremst lære oss å bruke det, slik at vi slipper å hoppe når det blir et krav. Så, hvem vet, om et år eller to kanskje har vi flere. Da har vi i alle fall lært noe og så får vi se om vi klarer å få noe økonomi i det. Nå sier jo stat, fylke og kommunene – og alles som har noe å bestemme, at det skal være noe der, men om vi klarer det – det gjenstår jo å se» nikker Lund.

Men en ting er satsningen fra toppen og en satt miljøprofil. Men hva med gjengen som faktisk skal bruke dette utstyret hver eneste dag?

Det er maskinfører Peder Bjørnøe som har fått seg ny maskin denne gang. Det første spørsmålene fra journalistene er: Hva er forskjellen på å kjøre denne kontra en «vanlig» gravemaskin? «Den er jo egentlig helt lik. Det er jo ikke noe forskjell, bortsett fra at jeg må sette den til ladning når jeg tar lunsj» bekrefter Peder.

Anleggsleder Kent er også positivt til firmaets grønne satsning: «Det er jo veldig spennende. Dette blir morsomt. Det er jo en sporty satsing, vi ønsker jo å ha en grønn profil. Og det har vi jo så absolutt nå. Jeg tenker at dette blir spennende – utfordrende og spennende. Det er jo en ny måte å tenke på og en ny måte å planlegge på. Det blir vår jobb å legge til rette for de ansatte og ligge mer i forkant med infrastrukturen. Det viktigste er at de som jobber med det opplever at det er stabilt.

Men vi må bli kjent med produktet og legge gode rutiner for ladning. Og når det er på plass tror jeg dette skal gå veldig greit. Så får vi håpe at gutta her er fornøyd også. Vi har heldigvis mange yngre folk og de har den rette innstillingen. De tenker litt annerledes. Det er jo dyrt utstyr – så man må ha dedikerte folk med anlegg for å endre holdning og innstilling når man går i gang med noe slikt. Og det tror jeg skal gå veldig greit med folka vi har her!» avslutter han med et stort smil.

Lyst til å vite mer om Zeron?
Ønsker du å prøvekjøre eller få et godt tilbud på en anleggsmaskin? 
Følg oss i sosiale medier

Se video

Kundehistorier
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search